Wednesday, June 28, 2023

Ailanthus altissima, cenuserul, otetarul, arborele raiului sau arborele iadului?

Recent am scris o plangere primariei, gardei de mediu, administratia nationala de protectie a mediului si ministerului mediului despre aceasta buruiana toxica, atasand aceasta prezentare despre caracteristicile negative ale arborelui. Am decis sa o postez pentru a constientiza si pe altii ca nu trebuie sa suportam un mediu toxic doar pentru ca autoritatile sunt incompetente. Eu cu ai mei ne ocupam de taierea puietilor acestor buruieni de ani de zile in cartierul nostru, dar se raspandesc cu sutele si nu mai facem fata.

Daca vedeti asa puieti, e bine daca puteti sa ii taiati de la radacina, dar aveti grija sa purtati echipament de protectie pentru ca pana si seva lor este toxica. Desigur, nu plantati buruiana asta in gradini si daca aveti posibilitatea, puteti chiar si sa taiati arborii adulti. Se gasesc pe terenuri parasite, langa sine de tren, printre alte buruieni:

Invazie de puieti



Un puiet


Arbore adult pe un teren parasit


Desen botanic


Raspandire in lume: Link

Ailanthus altissima sau cenuserul este cea mai invaziva specie de arbore din lume, adus aici din China in secolul XVIII, desi europenii si-au dat seama rapid de puterea lui de invazie si mirosul lui urat.


Este atat de invaziv datorita abilitatii lui de a face puieti in apropiere de trunchi pana la nesfarsit, in special accelerata dupa taiere.


E considerat international o buruiana invaziva si otravitoare pentru: oameni, animale, insecte inclusiv albine, alte plante si solul din jurul lor.

In majoritatea tarilor UE sunt activitati nationale de exterminare. Acesti arbori invadeaza spatii unde cresc plante native, iar datorita toxicitatii lor le omoara pe cele din jur producand chimicale alelopatice in sol pentru a depasi speciile native, facand loc extinderii puietilor lor numerosi.


In Ungaria de exemplu s-a decis exterminarea lor la nivel national dupa ce au gasit ca este o amenintare pentru biodiversitatea nativa, punand in pericol plante pe cale de disparitie din parcurile lor nationale protejate. Un lucru la care ar trebui sa ne gandim si noi pana nu e prea tarziu.


Toxicitatea sevei sau a picaturilor de clei care cade de pe coroana acestui arbore reprezinta risc de urticarie pentru bebelusi si oameni cu pielea sensibila. Seva e cunoscuta ca si cauza a miocarditei, trebuie taiati cu atentie astfel incat sa nu lasati seva sa va atinga pielea.


Pe langa toxicitatea lui se adauga si poluarea oraselor cu mirosul lui puternic si neplacut, de stricat, ranced, a alune sau sperma putrezite. De ce trebuie ca noi cetatenii sa suportam lucrurile astea de la o buruiana, atat de raspandita in toate orasele din tara? Timisoara arata frumos, dar miroase a putregai de primavara pana toamna pentru ca e atat de invadata de planta asta puturoasa!


Arborele reface puieti si mai viguros dupa ce e taiat la radacina, fiind notoriu pentru cat de greu este sa fie exterminat, si cat de mult timp consuma. Din aceasta cauza, desi in China a fost numit "arborele raiului", gradinarii si conservationistii din occident l-au poreclit "arborele iadului".


Radacinile lui care se extind agresiv pot deteriora canale subterane.

Este un arbore foarte rapid in crestere, posibil cel mai rapid din occident cu 1-2 metri pe an in primii 4 ani si considerabil mai rapid si in batranete in comparatie cu alti arbori.


Este adaptabil la toate solurile, indiferent de pH, umiditate, e rezistent la seceta. Ii place sa creasca mai mult in caldura oraselor decat in campuri.

De asemenea, concentratii mari de mercur au fost gasite in tesuturi ale plantei. Chimicalele alelopatice, toxice, produse de ailanthus altissima au fost dovedite sa omoare 100% din puietii altor arbori nativi, cu exceptia propilor puieti.


Cum se poate extermina?

In procesul de exterminare nationala din Elvetia s-a descoperit ca cea mai eficienta metoda este un amestec de control fizic si chimic, adica folosind taiere urmata de ierbicide pentru a opri cresterea noilor puieti abundenti.

Monday, March 20, 2023

Timisoara's center square historical map


    Victoria square, Opera square, King Ferdinand Boulevard, the place where Timisoara proclaimed itself as free from communism on the 20th of December 1989. Corso on the right, Surogat on the left, designed in 1870 when the walls of the old fortress were being demolished, and approved by Franz Joseph I's decision to cancel Timisoara's status as a fortress.

    I've never found an infographic that explains what each building is called, when it was built, by who and in what style, so I made one for myself. Wether you're a tourist or local that wants to know more about their city, enjoy this list, and wherever you see missing or disproven data, you are welcome to reach out to me.